Cześć! Dzisiaj zrobiłam już ujęcia mojego stroju :) Ale przejdźmy do tematu postu! Przygotujemy RISOTTO Z OWOCÓW LEŚNYCH. Przepis jest z książki kucharskiej!
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 170 g cukru
- 3 kobiałki malin
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g ryżu arborio
- 200 ml deserowego czerwonego wina
- 1 kobiałka jagód
- 1 kobiałka jeżyn
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania: W rondlu podgrzać wodę, cukier i maliny. Dusić przez 5 minut, następnie przetrzeć i utrzymać w ciepłe. Podgrzać masło i podsmażać z cynamonem PRZEZ MOMENT.
Dodać ryż i dobrze wymieszać. Dolać czerwone wino i dusić, aż wino zostanie wchłonięte. Dodawać syrop malinowy - po jednej szklance, za każdym razem dobrze mieszając, tak by syrop został wchłonięty przed dodaniem kolejnej porcji. Dodać umyte jagody, jeżyny i maliny. Delikatnie wymieszać, tak ny nie uszkodzić owoców. Podawać ciepłe, wyłożone do miseczek z odrobiną śmietany i szczyptą cukru.
Pozostaje mi życzyć smacznego!
Czekamy na ujęcia stroju:)
OdpowiedzUsuń